vrt

Claim it wint terrein (en geld) op luchtvaartbedrijven

news

Claim it staat passagiers bij die van luchtvaartmaatschappijen een schadevergoeding eisen omdat vluchten zijn geannuleerd...

...of met meer dan drie uur zijn vertraagd. Het jonge bedrijfje dreigt ermee een vliegtuig van het Spaanse Vueling aan de grond te houden.

De vliegtuigmaatschappijen zijn een compensatie verschuldigd als ze de vertraging hadden kunnen voorkomen. Ze zijn niet verplicht de passagiers te vergoeden als ze worden geconfronteerd met buitengewone omstandigheden zoals een terroristische aanslag.

Het Europese Hof van Justitie maakt het de luchtvaartmaatschappijen knap lastig. Ze kunnen steeds minder uitvluchten verzinnen om aan die compensatieplicht te ontsnappen. Volgens een recent advies van de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie zijn zelfs vogelaanvaringen (‘bird strikes’), geen excuus meer. Koren op de molen van Claim it en zijn concurrenten.

‘In juli en augustus inden we een recordbedrag van 1 miljoen euro voor reizigers die vanuit Zaventem moesten vertrekken of die hier met vertraging zijn geland’, zegt Ralph Pais, de zaakvoerder van Claim it, dat gevestigd is an de Louizalaan in Brussel. Dat is bijna 35 procent meer dan in de zomermaanden van 2015.

‘We willen beslag leggen op de kerosine waarmee een toestel van Vueling moet worden volgetankt.’ -Ralph Pais, zaakvoerder Claim it.

Het is niet zo dat steeds meer vluchten vertraging oplopen. ‘Maar we geraken beter bekend. Daardoor behandelen we steeds meer claims per in aanmerking komende vlucht’, verklaart de assertieve zaakvoerder. Claim it schakelt sinds kort ook vliegtuigpassagiers en reisbureaus in om nog meer klanten te werven. ‘Klanten die andere misnoegde passagiers aanbrengen, krijgen daarvoor een vergoeding van 7 euro. Ook reisbureaus krijgen een commissie van 7 euro per aangebrachte klant’, zegt Pais.

Daarnaast weert Claim it zich om zich in de kijker te werken. Eerder dit jaar haalde het bedrijf het nieuws omdat het erin geslaagd was bijna 120.000 euro aan schadevergoedingen los te krijgen van de Spaanse budgetmaatschappij Vueling. Dat gebeurde na een juridische veldslag waarbij Claim it beslag legde op de sommen die de IATA ( International Air Transport Association) aan Vueling moest uitbetalen.

Maar daar houdt het niet op. ‘Vueling blijft volharden in de boosheid en blijft weigeren om ook in nieuwere zaken de schadevergoedingen te betalen waartoe ze door de rechter is veroordeeld. Daarom overwegen we binnenkort een inkomend toestel van Vueling in Zaventem aan de grond te houden. We willen beslag leggen op de kerosine waarmee het moet worden volgetankt’, zegt Pais. Volgens de zaakvoerder schiet Claim it zichzelf daarmee niet in de voeten. Per slot van rekening dreigen de passagiers door die actie ook vertraging op te lopen. ‘Dat is dan de volle verantwoordelijkheid van Vueling, niet die van ons’, werpt Pais op.

Het bedrijf werkt volgens het principe ‘no cure, no pay’. Sleept Claim it geen vergoeding uit de brand, dan moeten de klanten ook niets betalen. Volgt er wel een schadevergoeding, dan houdt Claim it 25 procent in. ‘We inden in 2015 tijdens het volledige jaar 1,3 miljoen euro aan schadevergoedingen’, aldus Pais. In 2015 leidde dat voor het bedrijf met zes medewerkers in België tot een omzetcijfer van circa 325.000 euro. In 2014 boekte de kmo nog een omzet van 23.852 euro.

Het bedrijf opende ook een kantoor in Nederland en haalde de uit zijn ambt ontheven Nederlandse oud-strafpleiter en ex-politicus Bram Moszkowicz aan boord om dat filiaal te leiden. De onderneming heeft ook een vertegenwoordiging in Tel Aviv, Rome en Boedapest.

Claim it is niet de enige speler op het terrein. Ook Test-Aankoop, Flight Claim en Happy Flights staan vertraagde vliegtuigpassagiers bij.


SOURCE :

LATEST VIDEO