vrt

Billions of Hungarian florins in the air

news

Törölt járatok, elszálló milliárdok - mit kell tudni a kártérítésről?

A külföldi utazás leggyorsabb módja még mindig a repülés. Ám nemegyszer fordul elő, hogy a járatot törlik, vagy – legtöbbször műszaki hibára hivatkozva – több órával később száll fel a gép, sok esetben jelentős anyagi kárt okozva az utasnak. A kártérítés azonban a légi utasoknak is jár, az uniós jog szigorú szabályozását nehéz kijátszani, még ha a légitársaságok maguktól sok esetben hajlamosak is ettől eltekinteni.

Magyarországon kevesen tudnak arról a lehetőségről, hogy a 3 óránál többet késő, illetve a törölt vagy a túlfoglalt járatok utasai az adott járat időpontját követő öt éven belül érvényesíthetik kártérítési igényüket.

Az utóbbi öt évben a számítások szerint mintegy 297 ezer magyar utazott azon a 2300 járaton, amelyek több mint 3 órát késtek, illetve amelyeket töröltek vagy túlfoglaltak. Ezen utasok 97 százaléka még nem nyújtott be kártérítési igényt, így a számukra még ki nem fizetett kártérítések teljes becsült összege 23 milliárd forint. Az európai törvények szerint a 3 óránál többet késő, illetve a törölt vagy a túlfoglalt járatok utasai a jegy eredeti árától függetlenül fejenként 250, 400, illetve 600 euró pénzügyi kártérítésre jogosultak a repülőút hosszától függően.

A kártérítés minden európai repülőtérről induló járatra, illetve az európai légitársaságok által üzemeltetett, európai repülőterekre érkező járatokra érvényes.

A légitársaságok vonakodnak a kártérítések kifizetésétől, ráadásul a magyarok nem is ismerik az őket védő jogszabályokat. Egy, a légitársaságok járatainak törlése, késése, valamint túlfoglalása esetén felmerülő követelések kezelésére szakosodott belga társaság, a Claim it az utasok nevében jogi úton hajtja be a légitársaságoktól a késések, a járattörlések vagy a túlfoglalások után járó jogos pénzügyi kártérítést.

A légi utasok jogi segítségnyújtására szakosodott, az iparágában Európa egyik vezető vállalatának számító cég a magyar légi utasoknak is segítséget nyújt abban, hogy érvényesítsék követelésüket a légitársaságokkal szemben. A Claim it sikerdíjas rendszerben működik, a megszerzett kártérítés 25 százalékát fizeti ki az ügyfél. Ám ha a követelést nem sikerül érvényesíteni, az ügyfél nem fizet a jogi szolgáltatásért, és az ezekkel járó költségeket is teljes egészében a társaság fedezi.

MIKOR NEM JÁR KÁRTÉRÍTÉS?

Az uniós szabályozás értelmében négy esetben egész biztos, hogy nem érdemes

jogorvoslatért fordulni:

– Extrém időjárási körülmény (az, ha Svájcban januárban hóvihar van, nem

számít különleges időjárási viszonynak)

– Háború, politikai feszültség

– Rendkívüli sztrájk

– Ha sürgős orvosi eset miatt késik a repülőgép

MIRE VAN SZÜKSÉG?

- Útlevél másolata

- Repülőjegy másolata

- Meghatalmazás, amelyben kizárólagosan

a Claim itet bízzák

meg a kártérítés rendezésével


SOURCE :

LATEST VIDEO